1. Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία ένα εργαλείο, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται μέσα σε μια άρθρωση. Στα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης περιλαμβάνονται οι μικρότερες χειρουργικές τομές, η ταχύτερη επούλωση, η γρηγορότερη ανάνηψη, και οι μικρότερες ουλές. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις συχνά πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας, και ο ασθενής είναι δυνατόν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

2.Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά τη ρήξη η οποία συμβαίνει στη σχήματος "C" ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλεται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους, τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου περιλαμβάνονται:

• Πόνος στο έσω ή έξω τμήμα του γόνατος, ανάλογα με το ποιός μηνίσκος έχει υποστεί βλάβη.

• Αίσθημα αναπήδησης ή «κλικ» κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

• «Κλείδωμα» του γόνατος, στην περίπτωση που τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται σε έκτοπη θέση μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης.

3.Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ένας από τους βασικούς σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος. Είναι μια ισχυρή δομή που μοιάζει με σχοινί και εντοπίζεται στο κέντρο του γόνατος, εκτεινόμενη από το μηριαίο έως την κνήμη. Όταν ο ΠΧΣ σπάει δυστυχώς δεν επιδιορθώνεται από μόνος του και συχνά προκαλεί ένα αίσθημα αστάθειας στο γόνατο.

Η ανακατασκευή του ΠΧΣ αποτελεί μια συχνή χειρουργική επέμβαση, η οποία με την πρόοδο στην αρθροσκοπική χειρουργική, μπορεί να πραγματοποιείται δια μικρών τομών με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.