1.Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, που είναι η πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, αποτελεί την συνηθέστερη περιφερική νευροπάθεια.Ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού (καθεκτικός σύνδεσμος των καμπτήρων) είναι μία παχιά και πυκνή ταινία από ίνες που σκεπάζουν την κοιλότητα του τόξου των οσταρίων του καρπού σχηματίζουν έτσι τον καρπιαίο σωλήνα, μέσα από τον οποίο διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες, πορευόμενοι από το αντιβράχιο προς την παλάμη και το μέσο νεύρο. Ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού έχει πλάτος από 2 μέχρι 5 cm και πάχος από 5 μέχρι 7 mm και είναι ένας από τους ισχυρότερους συνδέσμους του σώματος.

Συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα νυγμού, αιμωδίας, παραισθησίας και καυσαλγίας (καυστικός πόνος). Στο αρχικό στάδιο η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πόνο στο σημείο πιέσεως που αντανακλά στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου. Επιπλέον εμφανίζεται υπαισθησία και παραισθησία στα δάκτυλα  Ι – ΙΙΙ. Συχνά έχουμε νυκτερινές κρίσεις πόνου και το πρωϊ δυσκολίες στη σύλληψη.

Τα προχωρημένα ενδιάμεσα συμπτώματα της ατροφίας των μυών του θέναρος και η αδυναμία λεπτής και αδρής σύλληψης, καθώς και αντίστοιχες αλλοιώσεις στην Νευρογραφία.

Τα προχωρημένα τελικά συμπτώματα του ξηρού, ψυχρού και δυσχρωματικού δέρματος, με πιθανές εξελκώσεις και τροφικές αλλοιώσεις. Το μεσαίο δάκτυλο είναι το συχνότερα προσβαλλόμενο  και ακολουθούν ο αντίχειρας και ο δείκτης.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας, και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

2.Γάγγλιο καρπού

Πρόκειται για ένα σάκο με υγρό που εξορμά από γειτνιάζουσα άρθρωση ή από τοτενόντιο έλυτρο του καρπού και του χεριού. Το γάγγλιο συνήθως εντοπίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δακτύλων, στη ράχη του καρπού, στην κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού, στη βάση των δακτύλων, στα οστάρια του καρπού (ενδοοστικά). 

Τα γάγγλια επηρεάζουν την κίνηση των αρθρώσεων με τις οποίες γειτνιάζουν. Αντίστοιχα προκαλούν πόνο που οφείλεται στην πίεση που προκαλεί στα γειτνιάζοντα μαλακά μόρια. Όταν τα γάγγλια αυτά είναι μεγάλα προκαλούν και αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

3.Νόσος De Quervain

Η Τενοντοθυλακίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή συγκεκριμένων τενόντων οι οποίοι εκτείνουν τον αντίχειρα. Οι διογκωμένοι τένοντες και οι καλύψεις τους προκαλούν τριβή μέσα στο στενό τούνελ ή έλυτρο μέσα από το οποίο περνούν.

Το αποτέλεσμα είναι πόνος που μπορεί να εκτείνεται από το αντιβράχιο (το τμήμα από τον αγκώνα έως τον καρπό) έως τη βάση του αντίχειρα.

4.Εκτινασσόμενος δάκτυλος

O Εκτινασσόμενος Δάκτυλος εμφανίζεται όταν περιορίζεται η κίνηση του τένοντα που ανοίγει και κλείνει το δάχτυλο. O Εκτινασσόμενος Δάκτυλος είναι πιο κοινός στους ανθρώπους με ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. 
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται συνηθέστερα σε τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων που δημιουργεί πάχυνση στο έλυτρό τους αντίστοιχα προς το σημείο της πρώτης τροχαλίας στην παλάμη.Εξελίσσεται βραδέως, προκαλώντας ήπιο πόνο και όταν τα στενωτικά φαινόμενα γίνουν πλέον έντονα, η έκταση του δακτύλου γίνεται μόνο με παθητική κίνηση.Το δάκτυλο «κλειδώνει» σε θέση κάμψης και για την έκτασή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ή ακόμη και βοήθεια από το άλλο χέρι.
Συνήθως ψηλαφάται ένα μικρό ογκίδιο στη βάση του δακτύλου στην παλάμη. Η κατάσταση μπορεί να προσβάλλει συγχρόνως περισσότερα δάκτυλα. 
Για την οριστική αντιμετώπιση προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διενεργείται μικρή τομή του δέρματος, μήκους περίπου 2 εκατοστών στην παλάμη, και απελευθερώνεται η κίνηση των τενόντων του δακτύλου που πάσχει. 

5.Νόσος Dupuytren

Η νόσος Dupuytren ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης οφείλεται σε προοδευτική ίνωση του υποδόριου ιστού της παλάμης με τελικό αποτέλεσμα την σύγκαμψη των δακτύλων του χεριού.

Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα και μάλιστα σε ποσοστό 10/1. Οι ασθενείς είναι συνήθως στην 5η έως την 7η δεκαετία της ζωής ενώ η εμφάνιση της νόσου πριν τα 40 έτη είναι σπάνια. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή αλλά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και συνδιάζεται με την κατάχρηση αλκοόλ ή τη χρόνια λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Η βλάβη στις μισές περιπτώσεις αφορά και τα δύο χέρια.

Οι ασθενείς στην αρχή έχουν δυσκολία στο να χαιρετήσουν ενώ αργότερα όσο προχωράει η βλάβη δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν με το χέρι αυτό.

Η θεραπεία είναι η διαδερμική φασιοτομή με βελόνα , η ένεση με Xiapex και η μερική απονευρωσεκτομή.