top of page

1.Βλαισός μεγάλος δάκτυλος

Το κότσι είναι μια πάθηση που προκαλείται από την προοδευτική λοξή θέση που παίρνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Όταν υπάρχει για πολύ καιρό και είναι μεγάλου βαθμού τότε συνήθως σπρώχνει το 2ο δάκτυλο που συνήθως πάει κάτω από το 1ο και με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί αρθίτιδα στην άρθρωση στην βάση του 2ου δακτύλου και σχηματισμό σφυροδακτυλίας , δηλαδή το 2ο δάκτυλο δεν είναι ίσιο και έχει σχήμα σαν μικρό σφυρί .

Παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομική διάθεση όπου τότε μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρή ηλικία , η αυξημένη ηλικία , η μυική αδυναμία και η πλατυποδία , τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια .

Η παθοφυσιολογία αφορά την μυική αδυναμία στον μέσο πόδα , που έχει ώς αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει πλατυποδία και πρηνισμός στον άκρο πόδα , το μεγάλο δάκτυλο στρίβει πρός τα έσω  και η ανώμαλη φόρτιση στα σησαμοειδή οστά κάτω από αυτό με την πάροδο των ετών το κάνει να γίνεται σιγά σιγά λοξό. Στην αρχή το καταλαβαίνουμε σαν ένα σχηματισμό εξογκώματος   (κότσι) που εμφανίζεται στην έσω πλευρά στην βάση του μεγάλου δακτύλου το οποίο με την πάροδο των ετών γίνεται μεγαλύτερο όχι γιατί μεγαλώνει αλλά διότι ο πρόσθιος πόδας φαρδαίνει και απλώνεται περισσότερο με αποτέλεσμα το μεγάλο δάκτυλο γίνεται πιο λοξό και φαίνεται μεγαλύτερο το εξόγκωμα.

Αστάθεια στην ταρσομετατάρσια άρθρωση του μεγάλου δακτύλου είναι μια άλλη αιτία που έχει ώς αποτέλεσμα το 1ο μετατάρσιο να  πετάει πρός τα έσω ( ραιβό μετατάρσιο ) ενώ το μεγάλο δάκτυλο να γίνεται λοξό προς τα έξω.

Εκδηλώνεται στα αρχικά στάδια με πόνο , τοπικό ερεθισμό και ερυθρότητα πάνω στο κότσι από τα στενά παπούτσια . Όσο αυξάνεται η λοξότητα του δακτύλου τότε μεταβάλλεται η φόρτιση κάτω από το μεγάλο δάκτυλο στο πέλμα με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κάτω από το μεγάλο δάκτυλο στα σησαμοειδή οστά , ενώ σε πολύ μεγάλα κότσια το βάρος του σώματος μεταφέρεται στο 2ο μετατάρσιο και δημιουργεί πόνο και κάλο στο πέλμα στην αντίστοιχη περιοχή ( μεταταρσαλγία) .

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την σωστή κλινική εξέταση και την φόρτιση του γυμνού ποδιού στο πάτωμα στο ιατρείο μαζί πάντα με ακτινογραφία που φέρει ο ασθενής συγκριτική και των δύο ποδιών πάνω στην ίδια ακτινολογική πλάκα με φόρτιση , δηλαδή όρθιος με όλο το βάρος του σώματος. Αυτό διότι χρειάζεται να μετρηθούν οι γωνίες του ποδιού και των μεταταρσίων για να διαπιστωθεί ποιό είναι το αίτιο που οδήγησε στην παραμόρφωση και στο κότσι.

Η συντηρητική αντιμετώπιση στο κότσι είναι κυρίως  προληπτική . Αυτό σημαίνει ότι φαρδιά παπούτσια , πάτοι αποφόρτισης και διόρθωσης της πλατυποδίας , νάρθηκες για το μεγάλο δάκτυλο πιθανό να βοηθήσουν στην ύφεση του πόνου , του ερεθισμού και να φρενάρουν στα αρχικά στάδια την εξέλιξη της νόσου αλλά δεν διορθώνουν την παραμόρφωση .

Η θεραπεία σε μετρίου και μεγάλου βαθμού παραμορφώσεις είναι χειρουργική . Αυτό σημαίνει ότι μέσα από μικρές τομές γινεται οστεοτομία στο 1ο μετατάρσιο ακριβώς στο σημείο που χρειάζεται ( στην βάση , διάφυση ή περιφερικά ) αναλόγος με το που υπάρχει τοαίτιο που δημιούργησε το κότσι . Η οστεοτομία σταθεροποιείται με βίδες ή όταν χρειάζεται με ειδική ανατομική πλάκα .  Όλο το χειρουργείο είναι αναίμακτο λόγω ίσχαιμου περίδεσης στο πόδι κατά την διάρκεια της επέμβασης . Μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία ή με μπλόκ των νεύρων στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος ή στο επίπεδο του αστραγάλου . Συνήθως η επέμβαση γίνεται ώς ημερήσια νοσηλεία ένω σε πιό μεγάλες διορθώσεις ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα το πρωί .

Η αποθεραπεία είναι περίπου στις 4-6 εβδομάδες όπου ο ασθενής φορτίζει με ειδικό παπούτσι μέχρι να γινει η πλήρης επούλωση .

Η διεθνής βιβλιογραφία περιγράφει πάνω από 100 διαφορετικές επεμβάσεις για την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου και δεν είναι απλή υπόθεση . Χρειάζεται ένα πολύ καλό εξατομικευμένο προεγχειτητικό πλάνο για να βρεθεί ακριβώς που έγκειται το πρόβλημα , έτσι ώστε το κατάλληλο χειρουργείο να οδηγήσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς υποτροπή στο μέλλον.

κότσι, Βέβες Αριστείδης Ηλίας
Κότσι , Ορθοπαιδικός παγκράτι, ορθοπαιδικός νέος κόσμος
κότσι
χειρουργείο κοτσι , ορθοπαιδικός παγκράτι , ορθοπαιδικός αθήνα , ορθοπαιδικός νέα σμύρνη, κόστος χειρουργείο κότσι
ορθοπεδικός νέα σμύρνη, ορθοπεδικός νέοσ κόσμος, ορθοπεδικός πειραιά
κότσι , ορθοπεδικός αθήνα , ορθοπαιδικός αθήνα

2.Δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος

Ο δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος είναι εκφυλιστική αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής (ΜΤΦ) άρθρωσης, η οποία δημιουργεί μεγάλο ραχιαίο οστεόφυτο και  κατά συνέπεια έχουμε δυσκαμψία, με περιορισμό κυρίως της ραχιαίας έκτασης του μεγάλου δακτύλου και έντονο πόνο.

Η νόσος είναι εκφυλιστική και μπορεί να αποτελεί μέρος γενικότερου προβλήματος, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες συστηματικές παθήσεις.

Η νόσος εξελίσσεται στα εξής στάδια:

Πρώιμο στάδιο: Απλή επιπέδωση της άρθρωσης χωρίς ανάπτυξη οστεοφύτων, με

δυσκαμψία και πόνο στην πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση. Θεραπεία: Συντηρητική

Ενδιάμεσο στάδιο: Η αρθρίτιδα είναι εμφανής κυρίως στη ραχιαία πλευρά της άρθρωσης, με περιορισμό της ραχιαίας κάμψης και στένωση του μεσάρθριου διαστήματος. Θεραπεία: Χειρουργική - Χειλεκτομή

Προχωρημένο στάδιο: Η αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου έχει αναπτυχθεί πλήρως, με μεγάλο περιορισμό της κινητικότητάς της, ραχιαία και πελματιαία και με αυξημένη οστεοφύτωση. Θεραπεία: Αρθρόδεση

Οι επεμβάσεις διόρθωσης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής (κότσια, σφυροδακτυλίες, γαμψοδακτυλίες, νεύρωμα  Morton, αρθροσκόπηση ΠΔΚ και μεταφορές τενόντων) μπορούν να πραγματοποιηθούν με τοπική αναισθησία (block):

 • με ημερήσια νοσηλεία (όχι νοσηλεία στο νοσοκομείο)

 • με άμεση φόρτιση χωρίς βακτηρίες

 • με γρήγορη αποθεραπεία

 • ανώδυνα

αρθρίτιδα μεγαλου δακτύλου ποδιού, Βέβες Αριστείδης Ηλίας
χειρουργείο μεγάλο δακτυλο ποδιού

3.Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία.


Η πρώτη φαλαγγοφαλαγγική άρθρωση βρίσκεται σε κάμψη, ενώ η δεύτερη σε έκταση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται κάλος στην ραχιαία επιφάνεια της πρώτης φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης από την πίεση του παπουτσιού. 

 

Οι επεμβάσεις συχνά πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας, και ο ασθενής είναι δυνατόν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία
Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία
Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία
Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία, στραβό δάκτυλο ποδιού

4.Νεύρωμα Morton

Οφείλεται σε περινευρική ίνωση συμπίεσης του κοινού δακτυλικού νεύρου της τρίτης μεσοδακτύλιας σχισμής, το οποίο είναι το συχνότερο. Ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μεσοδακτύλιο διάστημα.

Είναι συχνό σε αθλητές δρόμων, αλμάτων ή και ομαδικών αθλημάτων, λόγω τραυματισμού ή χρόνιας καταπόνησης. Επίσης τα στενά ακατάλληλα παπούτσια ή και σε συνδυασμό με την ατροφία του υποδορίου λίπους μπορούν να δημιουργήσουν τη νόσο.

 

Τα συμπτώματα είναι η μεταταρσαλγία με εντόπιση του πόνου στις κεφαλές των μεταταρσίων και έντονη καυσαλγία, με αίσθημα σύσφιξης ή και κράμπας.

 

Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με μαγνητική.

 

Η θεραπεία συντηρητικά έγκειται σε ειδικά ορθωτικά πέλματα και παπούτσια, τοπικά στεροειδή σε συνδυασμό με τοπικά αναισθητικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με αποσυμπίεση του νευρώματος ή χειρουργική αφαίρεση.Οι επεμβάσεις συχνά πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας, και ο ασθενής είναι δυνατόν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

 • Ιατρικό Αθηνών Channel
 • Metropolitan General Channel
 • YouTube
 • 24wro
 • Ιατρικό βήμα
 • Medispin - Ιατρικό blog
 • Medlabnews.gr
 • Twitter
 • Facebook Social Icon
 • LinkedIn Social Icon
 • Amazon
bottom of page